На посещение в Каракас руският външен министър Сергей Лавров предложи пълна подкрепа на Венецуела

На посещение в Каракас руският външен министър Сергей Лавров предложи пълна подкрепа на Венецуела

Русия и Венецуела направиха вчера преглед на някои от стотиците двустранни споразумения във финансовия, енергийния сектор, селското стопанство и редица други отрасли. Това стана при дискусии между външните министри от двете страни и други високопоставени служители по време на посещение на руска делегация във венецуелската столица Каракас, предаде Асошиейтед прес.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров и венецуелският му колега Иван Хил дадоха пресконференция в Каракас броени часове след пристигането на Лавров в съюзническата държава - втората спирка в обиколката му в четири латиноамерикански държави.

Двамата се ангажираха страните им да продължат да си оказват взаимна подкрепа и осъдиха икономическите санкции, наложени на държавите им от американското правителство.

"Напълно подкрепяме позицията на венецуелските ни приятели. "Това е тяхната страна /.../ и ние ще я подкрепяме по всякакъв начин, така че венецуелската икономика да стане независима от натиска на САЩ и други западни фактори", заяви на пресконференцията Лавров.

Хил и Лавров, който се очаква да се срещне и с венецуелския президент Николас Мадуро, заявиха, че страните им разработват алтернатива на системата за глобални финансови трансакции SWIFT, след като миналата година ключови руски банки бяха лишени от достъп до нея като част от икономическите санкции, наложени на Русия в началото на войната в Украйна.

Лавров заяви, че двете страни ще засилят сътрудничеството си в добива на петрол и разработването на газови обекти, както и по множество други проекти, предаде ТАСС.

"Планираме многобройни проекти в областта на добива на петрол, разработването на газови находища, селското стопанство, медицината и фармацевтиката, комуникациите, космоса и новите технологии", каза той.

Русия, наред с Китай, е безусловен съюзник на венецуелското правителство. Нейната подкрепа му позволи да заобикаля унищожителните икономически санкции, които целяха свалянето на Мадуро от власт.

Лавров започна обиколката си в Латинска Америка в понеделник с визита в Бразилия. След Венецуела той ще посети също Куба и Никарагуа.

Още преди двете страни да обединят сили в борбата срещу икономическите санкции, Венецуела беше в близки отношения с Русия и направи покупки за милиони на хеликоптери, бойни самолети и автомати "Калашников", припомня АП.

Източник: БТА


Дата: 19.04.2023