Мигранти с деца са блокирани на границата на Полша с Беларус

Мигранти с деца са блокирани на границата на Полша с Беларус

Въпреки че мигрантите са отвъд граничната стена, активистите от организацията "Група Граница" казват, че те се намират на полска теритария, а Беларус не им позволява да се върнат обратно.

"В Беларус те не са в безопасност", каза активистката Марта Станишевска, която твърди, че беларуските гранични власти са заплашили мигрантите с побой и дори убийство, ако се върнат.

Мигрантите съобщават, че няколко от тях са болни, едно момиче има зъбобол, а децата са с ухапвания от комари.

Представител на полския омбудсман е посетил в неделя групата и е разговарял с нея, но по-късно каза пред журналисти, че решението дали да бъдат допуснати в страната зависи от полската гранична полиция. "Ако тези лица действително са в юрисдикцията на (полската) гранична полиция и декларират желанието си да поискат международна закрила (...) тези молби трябва да бъдат приети", каза Мачей Гржесковяк.

Миналата година Полша издигна висока метална стена с дължина от почти 190 км., предназначена да спре хилядите мигранти от Азия и Африка, които влизат от Беларус.

Европейският съюз обвини авторитарния беларуски президент Александър Лукашенко, че подпомага нелегалното преминаване на границата като ответна мярка на европейските санкции. Лукашенко отрича, че насърчава миграцията към Европа.

От своя страна Ярослав Качински, най-влиятелният полски политик и лидер на дясната управляваща партия, определи наскоро стената като добро решение, което защитава Полша и ЕС от враждебни действия от страна на Беларус и Русия.

Въпреки стената до 150 мигранти, често с руски визи, се опитват всеки ден да влязат нелегално в Полша. Понякога групите хвърлят камъни и пръчки през стената срещу полските гранични полицаи.

Източник: БТА


Дата: 29.05.2023