Меркел домакинства за последно среща на върха по Берлинския процес

Меркел домакинства за последно среща на върха по Берлинския процес

За последен път днес Ангела Меркел събира лидерите на Западните Балкани в рамките на Берлинския процес, който бе иницииран от нея преди седем години с цел да ускори членството на страните от региона в ЕС.

В срещата участват лидерите на Северна Македония, Албания, Сърбия, Косово, Черна Гора и Босна и Херцеговина.

В пленарната сесия на видеоконферентната среща ще участва и българският министър-председател Стефан Янев

Преди 7 години идеята на процеса бе, че той ще продължи само четири години. За съжаление обаче седем години по-късно той все още буксува, а напредъкът е незначителен.

От първата среща на Берлинския процес до днес 6-те страни-кандидатки се срещат веднъж годишно с представители на ЕС, които се чувстват политически или географски свързани със страните от региона.

Но членките на ЕС често се оказват и пречка за интеграционния процес. България блокира Северна Македония заради спорове за съвместната история, а Холандия и Франция - Косово и Босна, заради наплива от имигранти. За последно днес, след като Париж заяви, че блокира либерализирането на визовия режим за Косово, докато не се подпише споразумение за връщане на имигранти без право на статут.

Това затруднява основната цел на Меркел на тази среща - да се увери, че Берлинският процес ще продължи и след като тя излезе от политиката през септември.

„Европейската перспектива пред Западните Балкани трябва да продължи да е приоритет“, заяви Меркел преди срещата.

От началото на годината Германия провежда интензивни дипломатически совалки с единствената цел да постави членството на страните от Западните Балкани в ЕС сред първите пет приоритета на страните-членки.

Засега има твърде малко напредък - освен споразумение за обмен на ученици и студенти, няколко инфраструктурни проекта и отпадането на роуминга помежду им, други точки от многобройните екшън-планове за членство в ЕС не са постигнати.

Идеята на София за общ пазар по примера на ЕС между 6-те страни от региона също не напредва. Засега с нея са съгласни Албания, Северна Македония и Сърбия.

„Убедена съм, че близкото и по-далечното бъдеще на страните от Западните Балкани е в ЕС. За целта обаче правителствата трябва да преодолеят национализма и недоверието си“, заяви Меркел в началото на срещата днес. Тя предупреди и да не се позволява на двустранните спорове да взимат превес над целия процес.

Източник: БНР