Макрон и Льо Пен отиват на балотаж на президентските избори във Франция, според предварителните данни

Макрон и Льо Пен отиват на балотаж на президентските избори във Франция, според предварителните данни

Прогнозните резултати показват комфортна преднина за Макрон на първия тур от между 27 и 29 процента пред Льо Пен, която се очаква да получи 23 - 24 процента от гласовете.

Крайнолевият кандидат Жан-Люк Меланшон - един от шестте леви кандидати на изборите - не успява за малко да достигне до балотажа и най-вероятно остава на трето място.

Ако тези прогнозни резултати се потвърдят и от окончателните, то това означава, че Франция ще се готви за повторение на изборите през 2017 г., но няма гаранции, че изходът ще е в полза на Макрон, както тогава, тъй като вторият тур вероятно ще бъде оспорван, отбелязва Асошиейтед прес.

Макрон и Льо Пен със своето ожесточено политическо съперничество и коренно различни виждания за бъдещето на Франция успяха да надделеят над останалите кандидати на първия тур. Общият брой на явилите се претенденти на изборите днес беше внушителен - 12.

Резултатите от изборите във Франция имат важно международно значение. Макрон е категоричен привърженик на санкциите на ЕС срещу Русия, а Льо Пен изрази публично притесненията си от последствията от тях за жизнения стандарт на французите. Макрон е и твърд поддръжник на НАТО.

Според прогнозните резултати и Макрон, и Льо Пен са напът да се представят по-добре в сравнение с първия тур на предишните избори през 2017 г., което показва нагледно как френската политика става все по-поляризирана, отбелязва Асошиейтед прес.

Източник: БТА