Лондон снабдява Киев с противотанкови ракети

Лондон снабдява Киев с противотанкови ракети

Сведенията за военна подкрепа идват в момент, когато Кремъл продължава да засилва разполагането на войски, като предислоцира сили в Беларус, който граничи с Украйна на север и се предполага, че това е най-вероятният път за нахлуване.

Бен Уолъс информира депутатите в Камарата на общините за взетото решение за доставка на противотанкови ракети и че малък отряд британски войници ще помогне в обучението на украинците как да ги използват. 

Министърът на отбраната изтъкна, че оръжията ще бъдат използвани само в случай на защита, но руският президент Владимир Путин наскоро се оплака, че страни-членки на НАТО продават най-модерно въоръжение на Украйна, каквато беше сделката на Турция за противотанкови дронове, наречена от Путин „провокативна“. 

Има сведения, че Русия е струпала стохилядна войска по границите си с Украйна с искане страната никога да не става член на НАТО и други гаранции за сигурност, които на практика могат да позволят на Москва да разпростира сферата си на влияние в бившите съветски републики.

Източник: БНРДата: 18.01.2022