Лондон призова Франция да приема обратно мигранти, които прекосяват Ламанша

Лондон призова Франция да приема обратно мигранти, които прекосяват Ламанша

Борис Джонсън каза, че е писал на френския президент Еманюел Макрон, излагайки пет стъпки за бързо избягване на повторение на трагедията от сряда. Споразумение за връщане на пресичащите Ламанша ще има незабавен и значим ефект, смята Джонсън. По-рано правителствен източник съобщи, че Великобритания и Франция са имали „положителни“ разговори.

При инцидента в сряда загинаха най-много хора за ден откакто се води подобна статистика – общо 27 души, от които 17 мъже, 7 жени, една от които бременна, и 3 деца. Освен споразумението за връщане на хора, сред останалите стъпки на премиера са още: съвместни патрули за възпиране на лодките да тръгват от френските плажове; използване на повече технология като сензори и радари; реципрочни морски патрули в съответните териториалните води и въздушно наблюдение; задълбочаване на съвместната разузнавателна дейност.

Междувременно продължават двустранните срещи на различни нива. Би Би Си съобщи, че в неделя министърът на вътрешните работи Прити Пател ще се срещне с френския ѝ колега Жералд Дарманeн.Еманюел Макрон призова ЕС за извънредна среща за спиране на потока от мигранти през Ламанша. Той изнесе данни, че от началото на годината са арестувани 1552 трафиканти на хора в Северна Франция и са разбити 44 мрежи за трафик на хора.

Източник: БНР


Дата: 26.11.2021