Лидерът на новозеландските лейбъристи положи клетва като премиер

Лидерът на новозеландските лейбъристи положи клетва като премиер

ЛПНЗ избра в неделя за нов ръководител на правителството 44-годишния Хипкинс, който досега беше министър и отговаряше за мерките срещу коронавируса, образованието и държавните служби.

Това се случи след изненадващата оставка на 42-годишната Ардърн, която заяви, че "няма повече сили" да управлява страната.

Хипкинс и неговaтa заместничка Кармел Сепулони, която е първият човек от тихоокеански островен произход, назначаван на тази длъжност, положиха клетва на церемония, която продължи няколко минути.

Известен с прякора Чипи, Хипкинс е добре познат на новозеландците с компетентността си в борбата с коронавируса. Предстои му трудна битка за запазване на властта на общите избори, които ще се състоят през октомври.

Според проучване на общественото мнение, поръчано от телевизия "Уан нюз“ (1News), чиито резултати бяха оповестени миналия месец, подкрепата за лейбъристите е спаднала от 40 процента в началото на миналата година до 33 процента в края ѝ. Това означава, че ЛПНЗ няма да може да сформира мнозинство дори с традиционния си коалиционен партньор Партия на Зелените на Нова Зеландия, която получава подкрепата на девет процента от респондентите, отбелязва Ройтерс. 

Източник: БТА


Дата: 25.01.2023