Лидерът на лейбъристите Киър Стармър ще бъде следващият премиер на Великобритания

Лидерът на лейбъристите Киър Стармър ще бъде следващият премиер на Великобритания

Лейбъристката партия е напът да получи огромно мнозинство след вчерашните парламентарни избори в страната, докато консерваторите на Риши Сунак търпят исторически загуби.

Според екзитпола лейбъристите ще спечелят 410 места в 650-местната Камара на общините (долната камара на британския парламент) и ще имат мнозинство със 170 депутати, което ще сложи край на 14-годишното управление на консерваторите.

Според прогнозите Консервативната партия на Сунак ще вземе едва 131 места при 346 депутати преди разпускането на парламента, което е най-слабото ѝ представяне в нейната история.

Британските избиратели наказаха консерваторите заради кризата с разходите за живот и годините на нестабилност и вътрешни борби, в които от 2016 г. насам се смениха петима министър-председатели, отбелязва Ройтерс.

Вчерашните парламентарни избори се проведоха на мрачния фон на засилващите се икономически проблеми, нарастващото недоверие в институциите и разклатената социална структура, посочва Асошиейтед прес.

Изглежда, че отегчените британски избиратели са нанесли историческо поражение на дясноцентристката Консервативна партия на Риши Сунак, внасяйки смут в нейните редици, след като беше на власт от 2010 г. насам.

Ето какво споделиха по-рано пред БТА британски избиратели, след като гласуваха вчера в избирателнатата секция "Сентрал хол Уестминстър", на около 150 метра от двореца "Уестминстър", където са сградите на парламента:

"Здравейте, гласувах за лейбъристите, защото мисля, че правителството на консерваторите остана на власт твърде дълго. Има нужда да стане промяна".

"Най-неинтересният човек съм, когото ще срещнете при избори, тъй като не гласувам. Все едно и също е".

"Киър Стармър трябва да ни върне обратно в ЕС, адски бързо. На 77 години съм и го знам достатъчно добре. Това е".

"Смятам, че този път гласуват повече от обикновено и разбрах, че лейбъристите сега ще спечелят. Повечето не са доволни от консерваторите и Брекзит".

"Това не е моето правителство. Никога не съм гласувала за него. Нашето правителство ни окраде докрай. То продаде всичките ни активи. Ако ги задържим още малко, ще бъдем направо опропастени. Изритайте торите. И аз гласувах за нашата левица".

"Имаме нужда от промяна".

Като знак за променливото обществено настроение и гнева към системата някои по-малки партии се представиха добре, включително центристките либералдемократи и партията "Реформирай Обединеното кралство" на Найджъл Фараж. Либералдемократите според екзитпола ще имат 61 представители в Камарата на общините. Партията на Фараж, която залага предимно на антиимиграционна програма, се очаква да има 13 депутати. Същевременно Шотландската национална партия според прогнозите ще регистрира най-слабото си представяне от 2010 г. насам и ще има едва 10 представители в долната камара.

Екзитполът бе проведен от социологическата агенция Ипсос и изискваше от гласоподавателите в десетки избирателни секции да попълнят наподобяваща бюлетина листовка, показваща как са гласували. Обикновено тя дава надеждна, макар и не напълно точна прогноза за крайния резултат.

Пълните резултати ще бъдат обявени през следващите часове.

Източник: БТА