Лидерите от ЕС се споразумяха по "пътна карта" за спиране на поскъпването на енергията; предстои да бъдат уточнени детайлите

Лидерите от ЕС се споразумяха по "пътна карта" за спиране на поскъпването на енергията; предстои да бъдат уточнени детайлите

Държавните и правителствените ръководители на държавите от ЕС се споразумяха да "работят за мерки" за спиране на стремителното поскъпване на енергията, обяви първи председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от АФП и ДПА.

Той публикува своето съобщение в Туитър след края на първия ден от срещата на върха. Заседанието се проточи над 10 часа и продължи до късно през нощта.

"Единството и солидарността взимат връх. Споразумение да работим за мерки за сдържане на цените на енергията за домакинствата и компаниите", обяви Шарл Мишел, без да даде подробности. Той по-конкретно не спомена нищо за деликатния въпрос за евентуално налагане на таван на цената на природния газ.

"Вече имаме много добра пътна карта", подчерта на пресконференция през нощта след края на първия ден от заседанието председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Застанал до нея, Шарл Мишел обяви "споразумение по пакет от мерки", които "трябва да бъдат пипани по фин начин".

Германският канцлер Олаф Шолц обаче предупреди, че ако министрите на енергетиката на страните от ЕС не успеят да постигнат споразумение по окончателна версия другата седмица, ще е необходима нова среща на върха.

Планираните мерки може да бъдат задействани "в края на октомври - началото на ноември", каза френският президент Еманюел Макрон. Той изтъкна, че лидерите на 27-те "са изпратили по много ясен начин на пазарите сигнал за (своята) решимост и единство".

Заключенията, публикувани след края на първия ден от заседанието, съдържат и някои конкретни предложения, посочва АФП. Сред тях например е съвместното купуване на природен газ, което по принцип ще бъде на доброволен принцип, но се предвижда чрез този механизъм задължително да бъдат запълнени най-малко 15 процента от запасите, необходими за зимата догодина. Държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз също така призовават за "ускоряване на преговорите" с "надеждни доставчици" като Норвегия и Съединените щати.

Страните от ЕС обаче остават разделени по въпроса. Това създаде предпоставки за дълга нощ на напрегнати разговори - очаквания, които се сбъднаха.

Лидерите на 27-те не успяха да намерят практически решения в краткосрочен план, отбелязва Асошиейтед прес.

След продължителни преговори през първия ден от заседанието на Европейския съвет, които се проточиха няколко часа след полунощ, някои от големите държави от съюза остават на различни мнения по въпроса за налагането на таван на цената на природния газ - мярка, която се обсъжда като противодействие на стратегията на Русия да държи съюза за заложник, като спира доставките по свое усмотрение. Страните от ЕС обаче се договориха да продължат да работят за постигане на компромис въз основа на предложенията, направени от Европейската комисия по-рано тази седмица.

Дипломати обясниха, че мерките първо трябва да бъдат разгледани от експерти, преди да бъдат одобрени на политическо равнище. Лидерите от ЕС настояват да бъдат взети предвид различията между отделните страни що се отнася до техните източници на енергия.

Срещата в Брюксел бе свикана за търсене на решения на енергийната криза, предизвикана от войната в Украйна, и за поддържане на единен фронт срещу руския президент Владимир Путин, посочва АП.

АФП обобщава, че лидерите от ЕС искат да демонстрират единство, но разногласията по много въпроси остават и преговорите през следващите седмици се очертават трудни.

Двете водещи сили в съюза са на противоположни мнения за налагането на таван на цените на газа: Германия е против, а Франция - за, отбелязва АП.

Унгарският премиер Виктор Орбан също отхвърля идеята с аргумента, че тя ще отблъсне доставчиците. "Таванът на цената на газа е като да отидеш в бар и да кажеш на бармана, че искаш да платиш бирата си на половин цена. Няма как да стане", написа Орбан в "Туитър".

 Източник: БТА


Дата: 21.10.2022