Китайският икономически растеж надминава очакванията през третото тримесечие на годината

Китайският икономически растеж надминава очакванията през третото тримесечие на годината

Строгите ограничения заради КОВИД-19 и рискът от глобална рецесия обаче застрашават усилията на Пекин да осигури устойчиво възстановяване през следващата година.

Брутният вътрешен продукт на втората по големина световна икономика се е увеличил през периода юли-септември с 3,9 процента на годишна база. Това е повече от прогнозата от 3,4 процента на анализатори в допитването на Ройтерс и представлява значително ускоряване в сравнение с растежа от 0,4 процента през второто тримесечие.

На тримесечна база китайският БВП е нараснал с 3,9 процента през третото тримесечие спрямо 3,5 процента според прогнозите и 2,6 процента спад през второто тримесечие.

През септември китайският износ се е увеличил с 5,7 процента спрямо година по-рано, което също е повече от прогнозите, но е най-ниският показател от април насам. Вносът е нараснал с 0,3 процента - по-малко от очакваното.

Търговският излишък на Китай през септември е бил 84,74 млрд. долара при прогноза от 81 млрд. През август излишъкът е бил 79,39 млрд. долара.

Източник: БТА


Дата: 24.10.2022