Китай винаги ще бъде добър съсед и партньор на Русия, заяви Си Цзинпин на среща с Путин

Китай винаги ще бъде добър съсед и партньор на Русия, заяви Си Цзинпин на среща с Путин

Китай винаги ще бъде добър съсед, приятел и партньор на Русия, каза Си Цзинпин, цитиран от китайската държавна телевизия.

Китай е готов да си сътрудничи с Русия в името на развитието и обновлението на двете страни, както и за постигането на справедливост в света, изтъкна китайският президент.

Москва и Пекин натрупаха солиден опит на практическо сътрудничество помежду си, заяви Владимир Путин на Си Цзинпин в Пекин, предадоха днес руски новинарски агенции.

Сътрудничеството между Русия и Китай не е насочено срещу някоя друга сила и е стабилизиращ фактор за света, каза още руският президент, цитиран от новинарската агенция РИА Новости.

Си Цзинпин посрещна днес Владимир Путин, който започна своето двудневно посещение в Китай, предаде Асошиейтед прес.

Путин пристига в Китай в момент, в който руските сили предприеха нова офанзива в Украйна, като посещението му в Пекин подчертава близките отношения между него и китайския лидер.

Путин бе посрещнат от Си Цзинпин с военни почести в Дома на народните събрания в Пекин.

Си поздрави Путин за избирането му за пети мандат като президент на Русия и обърна внимание на факта, че Москва и Пекин отбелязват 75 години от установяването на дипломатически отношения между бившия Съветски съюз и Китайската народна република.

Източник: БТА


Дата: 16.05.2024