Кипър и ЕК подписаха споразумение за връщане на мигранти по родните им страни

Кипър и ЕК подписаха споразумение за връщане на мигранти по родните им страни

Подготвя се и Меморандум за разбирателство, който ще включва План за действие за по-ефективно управление на миграцията в средиземноморската страна и необходимата й допълнителна финансова помощ от Евросъюза.

Споразумението включва ясни стандартизирани процедури за връщане на мигранти в техните страни по произход чрез съвместни операции между Кипър и Европейската комисия, с участието на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) и Европейската служба за подкрепа в областта на убежището /EASO/.

Документът бе финализиран и одобрен на проведената вчера среща в Никозия между кипърския вътрешен министър Никос Нурис и заместник-генералния директор на Генерална дирекция „Имиграция и вътрешни работи” на ЕК Беате Гминдер, които го подписаха.

Кипър има най-голям приток на нелегални мигранти пропорционално на населението от всички държави-членки на Евросъюза, подчерта министър Нурис. От началото на тази година вече са подадени 1335 нови молби от търсещи убежище, което е почти 2 пъти повече, отколкото през януари 2020 г., като основните мигрантски потоци са от Африка.

ЕС признава, че Кипър е под огромен натиск от лица, търсещи убежище, и мигранти и ще продължи да го подпомага, за да се справи с това предизвикателство, заяви Беате Гминдер.

Част от тази подкрепа е и подготвяният Меморандум за разбирателство между Кипър и Европейската комисия, който се очаква да бъде сключен в следващите седмици.

Източник: БНР