Какви решения взеха евролидерите в последната Среща на върха за годината

Какви решения взеха евролидерите в последната Среща на върха за годината

Русия трябва да избере - деескалация на напрежението по границата с Украйна или санкции - това заяви председателят на ЕК Урсула Фон Дер Лайен, след края на последната за тази година среща на върха на Европейския съюз.

Според нея, както и според председателя на Европейския съвет - Шарл Мишел, Брюксел е готов с "твърда и обща позиция", и ако Москва си позволи агресия последствията ще бъдат "мащабни".

Европейските лидери остро осъдиха използването на мигранти като средство за постигане на политически цели, в контекста на ситуацията по границата между Беларус у Полша. Ще бъде даден и решителен отпор на хибридните атаки на Минск.

По отношение на пандемията - предвижда се общ подход за подсилващите дози и срока на зелените сертификати, ЕС вече е поръчал 180 милиона дози от адаптираната срещу Омикрон ваксина на "Пфайзер-Байонтех".

Първата стъпка е да покажем непоклатимото единство, пълното единство на Евросъюза, да изразим солидарност за суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Но също така спокойно, но твърдо да кажем, че ако има военна агресия срещу Украйна, последствията ще са огромни, и че сме готови да координираме много конкретни и много оперативни мерки с нашите партньори и съюзници, заяви Шарл Мишел, председател на ЕС.

Източник: БНТДата: 17.12.2021