Извънредно положение и комендантски час заради протестите в Алмати

Извънредно положение и комендантски час заради протестите в Алмати

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев въведе комендантски час от 23 часа вечерта до 7 часа сутринта местно време в най-големия град на страната Алмати и в Мангистауска област. Комендантският час ще е в сила за периода на въведеното по-рано извънредно положение до 19 януари. Влизането и излизането от Алмати е ограничено, забраняват се стачките и масовите събирания, включително спортните събития. 

Протести започнаха от неделя в различни градове на Казахстан заради увеличението на цената на пропан-бутана. Митинг имаше и вчера на централния площад в Алмати, а хората останаха на улицата часове наред, въпреки опитите на полицията да ги разпръсне със сила и избухналите на места сблъсъци. 

По-рано президентът Токаев се обърна към сънародниците си с призив да проявят благоразумие и да не се поддават на провокации.

"Властта няма да падне, а ние се нуждаем не от конфликт, а от взаимно доверие и диалог. Всички законни молби и искания от ваша страна ще бъдат внимателно отчетени и ще бъдат взети съответните решения. Утре ще се състои работно съвещание по всички тези въпроси. Надявам се на вашето благоразумие."

По-късно пресслужбата на държавния глава съобщи, че той е приел оставката на правителството. Според подписания указ, временно изпълняващ длъжността на министър-председател ще бъде вицепремиерът Алихан Смаилов. 

От 1 януари цената на пропан-бутана в Казахстан се формира чрез електронната борса, на база търсене и предлагане, и в резултат на това стойността на горивото скочи двойно.

Вътрешното министерство съобщи днес за над 200 задържани по време на  протестите за „провокации и нарушаване на обществения ред“.

Близо 100 полицаи са ранени в безредиците.

Източник: БНР