Италия въвежда извънредно положение заради мигрантите

Италия въвежда извънредно положение заради мигрантите

Държавната телевизия съобщи, че се очаква да бъде назначен специален комисар. В рамките на мярката, одобрена от премиера Джорджа Мелони и нейния кабинет, беше одобрено и първоначално финансиране в размер на 5 млн. евро.

В изявление след заседанието на кабинета правителството заяви, че извънредното положение се счита за необходимо "за спешно провеждане на извънредни мерки за намаляване на пренаселеността" в претоварения приют за мигранти на малък италиански остров в Средиземно море. Необходими са също така "нови структури, подходящи както за подслон, така и за обработка и репатриране на мигранти, които не изпълняват необходимите условия, за да останат" в Италия, се добавя в изявлението.

По време на пандемията от КОВИД-19 управляващите в Италия също наложиха извънредно положение, което позволи на кабинета да наложи с укази много мерки за справяне с бедствието, като временно заобиколи обикновено дългия парламентарен процес.

"Нека бъдем ясни, това не решава проблема, чието решение е свързано с разумна и отговорна намеса на Европейския съюз", заяви министърът на гражданската защита и морската политика Нело Музумечи, цитиран от италианската информационна агенция АНСА. Правителството на Мелони, както и няколко други преди него, настоява, често неуспешно, другите страни от ЕС да проявят повече солидарност.

Освен това правителството на Мелони реши вчера да подкрепи проектозакон, който налага глоби от 10 до 60 хиляди евро на вандалите, които повреждат паметници или други културни обекти, за да се подпомогне заплащането на ремонтите и почистването. Законът беше подкрепен от министъра на културата и се очаква предложението да бъде лесно одобрено от парламента.

Източник: БТА