Интензивни боеве в Хан Юнис

Интензивни боеве в Хан Юнис

Израелската армия съобщи за интензивни боеве в Хан Юнис, където са били открити значителни количества оръжия. Под обстрел са кварталите около двете големи болници Насър и Ал Амал, което пречи на работата на спешните екипи.  От "Хамас" заявиха, че при сраженията са били унищожени два израелски танка.

Продължават израелските въздушни удари в град Газа на север, престрелки се водят и в Бейт Лахия и Джабалия. 20 души са загинали при израелски въздушен удар в бежанския лагер Нусейрат.   Напрежение възникна на пропускателния пункт Керем Шалом, след като крайнодесни демонстранти и роднини на заложници се опитаха да попречат на преминаването на хуманитарна помощ за Газа с аргумента, че доставките се използват от "Хамас".

Япония стана деветата държава, която замразява финансирането на Агенцията на ООН за палестинските бежанци, след като Израел обяви, че нейни служители са замесени в нападението на "Хамас".

Палестинският премиер Мохамад Щайе призова страните, да преразгледат решението си:

"Обвиненията, които Израел отправи срещу определени служители на Агенцията, трябваше да изчакат, докато излязат резултатите от разследването. Потресени сме, че определен брой държави решиха да спрат своята помощ."

Сериозни разминавания остават след последния кръг преговори с международно посредничество за освобождаването на заложниците, държани от "Хамас", а протестите в Израел за по-бързо решаване на заложническата криза се разрастват.

Източник: БНР


Дата: 29.01.2024