Индия в средата на тази година ще стане най-многолюдната страна в света, се казва в доклад на ООН

Индия в средата на тази година ще стане най-многолюдната страна в света, се казва в доклад на ООН

Демографските данни от доклад за състоянието на световното население за 2023 г. на Фонда на ООН за населението сочат, че населението на Индия ще достигне до 1 428 600 000 души, а на Китай – 1 425 700 000 души.

Трето място заемат САЩ с приблизително 340 милиона души. Данните отразяват информацията, налична към февруари 2023 г., се казва в доклада. Експерти, като се позоваха на предишни данни на ООН, прогнозираха, че този месец Индия ще изпревари Китай по численост на населението. В последния доклад на ООН обаче не се посочва дата, на която тази промяна ще настъпи. 

Представители на Фонда на ООН за населението заявиха, че не е възможно да се посочи дата поради "неяснота" на информацията, която идва от Индия и Китай. Последното преброяване в Индия се състоя през 2011 г., а планираното за 2021 г. бе отменено заради коронавирусната пандемия.

Миналата година населението на Китай намаля за първи път от шест десетилетия - исторически обрат, предвещаващ началото на дълъг период на демографски застой, за който се очаква да има сериозни последици както за китайската, така и за световната икономика.

Източник: БТА


Дата: 19.04.2023