Иде техно бум в Африка – Бил Гейтс към Калфин

Иде техно бум в Африка – Бил Гейтс към Калфин

СТРАСБУРГ, Франция (PIA) — —

Ще бъдем свидетели на известен технологичен пробив в развиващия се свят през следващите пет години и на огромни промени през идващите 10, прогнозира Бил Гейтс в отговор на въпрос на Ивайло Калфин.

Създателят на “Майкрософт”, който в момента се отдал на благотворителна дейност в най-бедните страни, говори на заседание на парламентарните комисии за развитие, за бюджет и за политическите предизвикателства на Европейския парламент в Страсбург.

Според Гейтс телефоните и интернет значително ще подобрят живота на хората в Африка, защото те ще могат да се консултират по здравни въпроси, да се организират по теми от обществен интерес и дори биха помогнали за подобряване на данъчната събираемост, което пък ще подобри функиционирането на държавите.
Гейтс съобщи, че фондацията му “Бил и Мелинда Гейтс” е ангажирана в проект в САЩ, който изследва как технологиите могат да помогнат за мотивирането на децата да учат извън класната стая. “Не съм голям оптимист, че точно технологиите в случая могат да помогнат, но това е обещаваща дейност, която си струва”, каза пред депутатите той.

Бил Гейтс и съпругата му Мелинда в момента са на европейска обиколка, за да представят програмата си “Доказано от живота”, която цели да привлече повече хуманитарни донори. Включването в нея на Страсбург не е случайно, тъй като в момента европейските институции преговарят по финансовата рамка за следващия бюджетен период, от която зависи за какво и как ще бъдат разходвани европейските средства. ЕС е най-големият хуманитарен донор в света, а фондацията на Бил Гейт – най-големият частен дарител.

“Нуждаем се от повече филантропи, от ангажирането на бизнеса в хуманитарната област и ние правим всичко, което е по силите ни в тази посока”, заяви Гейтс. Той съобщи, че следващата му цел е спечелването на са банките и мобилните оператори.
Според Гейтс почти всички детски болести в третия свят могат да се избегнат с ваксини – евтино средство с голям ефект. Той посочи, че благодарение на ваксините дребната шарка е напълно изчезнала, а полиомиелитът е проблем само в четири държави и ще бъде изкоренен през следващите 3-4 години. Всяко трето дете до 5-годишна възраст в Африка е имало проблеми с недохранване или с малария или друга инфекциозна болест. Това пречи на нормалното им развитие и те никога няма да станат здрави и пълноценни хора, каза Гейтс.

Той призова пари да се дават и за повишаване на производителността в земеделието, с което се препитават 75% най-бедните хора по света.

Производителността в Африка е около 1/3 от тази в Европа и САЩ и ако ние осигурим технологиите и по-добрите семена на тези хора, ще се произвеждат повече храни, което ще помогне не само за тяхното изхранване, но и за справянето с ръста на цените на храните в световен мащаб, смята Гейтс. Той обаче призна, че няма рецепта за това как светът да излезе по-бързо от икономическата криза.

00:03 06/04/2011