И двата бряга на Тайванския проток принадлежат на Китай, заяви китайският външен министър

И двата бряга на Тайванския проток принадлежат на Китай, заяви китайският външен министър

Китайският министър каза това на форум в Шанхай, на който говори по широк спектър от теми, сред които задлъжнялостта, световната икономика и Тайван.

"Наскоро станахме свидетели на абсурдна реторика, с която Китай бе обвинен, че иска да промени статуквото, да застраши мира и стабилността в Тайванския проток. Тази логика е абсурдна, а изводите, до които тя води, са опасни", категоричен бе Цин Ган.

"Не Китай, а сепаратистките сили в Тайван и шепа държави се опитват да променят статуквото", каза още министърът. "Тези, които си играят с огъня на Тайван, в крайна сметка ще се изгорят", предупреди той.

Китай наскоро проведе мащабни военни учения около Тайван, след като президентката на самоуправляващия се остров Цай Ингвен се срещна в САЩ с председателя на Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти.

Пекин възприема Тайван като своя територия - нещо, с което правителството в Тайпе не е съгласно.

Китай не налива масло в огъня на украинския конфликт, а е застъпник за мирно решаване на международните спорове посредством диалог и дипломация, каза още Цин Ган на форума в Шанхай.

Китай няма намерение да се ангажира със съревнование между световните сили и е против опитите да бъдат изграждани стени и бариери, които да възпрепятстват международните вериги за доставки, изтъкна китайският министър.

Източник: БТА


Дата: 21.04.2023