Хунтата в Мианма разпусна бившата управляваща партия на Аун Сан Су Чжи

Хунтата в Мианма разпусна бившата управляваща партия на Аун Сан Су Чжи

Националната лига за демокрация (НЛД) е сред десетките партии, които заемаха места в парламента през последното десетилетие, но бяха значително отслабени от военния преврат през 2021 г. и репресиите от страна на хунтата.

Много от партиите не са в състояние или не желаят да участват в изборите, които бяха широко отхвърлени от редица критици като фалшиви.

Назначената от военната хунта в Мианма избирателна комисия съобщи днес в изявление по държавната телевизия "Ем Ар Ти Ви" (MRTV), че 63 партии са се регистрирали за участие в изборите на местно или национално ниво, и посочи 40 партии, които са били автоматично разпуснати, тъй като не са заявили участие във вота.

През януари военното правителство прие нов закон за регистрация на политическите партии, който затруднява опозиционните политически формации да отправят сериозно предизвикателство към предпочитаните от хунтата кандидати. В него се определят условия като долен праг за членска маса, изисквания към кандидати и длъжности, които всяка партия без подкрепата на армията трудно би могла да изпълни, особено в настоящата репресивна политическа атмосфера. Новият закон постановява, че съществуващите партии трябва да подадат ново заявление за регистрация в избирателната комисия в срок от 60 дни - до 28 март, а тези, които не успеят, ще бъдат "автоматично анулирани" и ще се смятат за разпуснати. В него се казва също, че ако бъдат разпуснати по собствено желание или ако регистрацията им бъде отменена по силата на закона, партиите трябва да поверят имуществото си на правителството, отбелязва Асошиейтед прес.

Изборите, за които не е обявена дата, почти сигурно ще бъдат спечелени от партия "Съюз за солидарност и развитие" - пълномощник на военното управление, което беше разгромено от НЛД на изборите през 2015 г. и на вота през 2020 г., който впоследствие беше анулиран.

Популярната сред народа на Мианма носителка на Нобелова награда за мир Аун Сан Су Чжи е сред многобройните представители на НЛД, които понастоящем са в затвора. Тя бе призната за виновна по множество обвинения в корупция, нарушаване на закона за държавната тайна и подстрекателство, наред с други престъпления.

Източник: БТА


Дата: 29.03.2023