Хунтата в Мали денонсира споразумения с Франция в областта на сигурността

Хунтата в Мали денонсира споразумения с Франция в областта на сигурността

Хунтата, която е на власт в Мали, обяви, че денонсира споразуменията за отбрана с Франция и нейните европейски партньори, предаде Франс прес. Хунтата разкритикува онова, което нарича крещящи посегателства от страна на присъстващите в страната френски сили на националния суверенитет и многото нарушения на малийското въздушно пространство, предаде Франс прес.

Това денонсиране де факто прилага в действие заплаха, която хунтата отправяше от седмици. То е нова проява за влошаване на отношенията между малийските власти, доминирани от военните, дошли на власт със сила преди близо две години, и бившите съюзници на Мали в борбата срещу джихадистите.

Малийските власти скъсват с договорите за статута на силите, фиксиращ юридическата рамка за присъствието в Мали на френските сили "Бархан" и европейските сили "Такуба", както и с договора за сътрудничество в областта на отбраната, сключен през 2014 г. между Мали и Франция, заяви полковник Абдулайе Маига, говорител на малийското правителство.

Денонсирането на договорите поражда въпроси относно отзвука на това решение върху изтеглянето на силите "Бархан" от Мали, което сега е в ход. Малийските власти обвиняват Франция, че е взела това решение, без да се консултира с тях. А след като те въведоха зона забранена за полети над голяма част от Мали, е имало навлизане на френски самолети в малийското въздушно пространство, казват още властите.

Източник: БТА