"Хизбула" е нанесла ответен удар по Израел след въздушния удар в Ливан

"Хизбула" е нанесла ответен удар по Израел след въздушния удар в Ливан

Подкрепяната от Иран ливанска групировка "Хизбула" заяви, че е отговорила на израелския удар, при който са загинали три момичета на възраст между 10 и 14 години, като е изстреляла залп от ракети "Град" по град Кирят Шмона в Северен Израел.

Това е първият случай, в който "Хизбула" обявява, че е използвала това конкретно оръжие по време на четириседмичните сблъсъци с израелските сили, което подчертава риска от ескалация, отбелязва Ройтерс.

"Хизбула" подчерта в изявление, че никога няма да толерира нападения срещу цивилни граждани и че отговорът ѝ ще бъде "твърд и силен". "Врагът ще плати цената за престъпленията си срещу цивилното население", заяви депутатът от "Хизбула" Хасан Фадлала.

Израелските военни заявиха, че техните войски са нанесли удар по автомобил, "идентифициран като предполагаем транспорт за терористи" в Ливан и добавиха, че проверяват информацията, че вътре е имало цивилни.

Служебният премиер на Ливан Наджиб Микати определи случилото се като "отвратително престъпление". Министърът на външните работи Абдала Бу Хабиб заяви пред Ройтерс, че Ливан ще подаде жалба в ООН във връзка с убийството на цивилни, включително деца, при нападението.

Източник: БТА