Хиляди протестират срещу правителството в Словакия заради растящите цени

Хиляди протестират срещу правителството в Словакия заради растящите цени

Демонстрацията с искане за предсрочни избори бе организирана от партия "Посока - Социална демокрация" на бившия премиер популист Роберт Фицо. Той обвинява правителството на премиера Едуард Хегер и президента Зузана Чапутова, че отчасти е отговорно за високата инфлация. Според него тя се дължи на твърдата подкрепа на правителството за Украйна във войната срещу Русия.

Повечето от ораторите на протеста критикуваха санкциите на ЕС срещу Русия и възхваляваха Унгария как се справя с енергийната криза. Унгария е силно зависима от доставките на изкопаеми горива от Русия и миналата година подписа 15-годишно споразумение с руската енергийна компания "Газпром" за купуване на природен газ. Унгарският лидер Виктор Орбан се бори яростно срещу европейските санкции, наложени от ЕС на Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Словашкото правителство бе отслабено след оттеглянето от един от партньорите в четири партийната коалиция по-рано този месец, което остави Хегер без мнозинство в парламента. Парламентът дебатира възможни промени в конституцията, за да бъдат свикани предсрочни избори или по решение на депутатите, или с национален референдум.

Източник: БТА


Дата: 21.09.2022