Хиляди привърженици на бившия президент на Бразилия щурмуваха правителствени сгради в столицата

Хиляди привърженици на бившия президент на Бразилия щурмуваха правителствени сгради в столицата

Демонстрантите успяха да пробият кордоните за сигурност и нахлуха в сградите на властта, извършвайки вандалски действия. Полицията евакуира Конгреса, Върховния федерален съд и президентския дворец около три часа след началото на атаките. Според различни източници са арестувани между 200 и 400 души.

Президентът Луиз Инасио Лула да Силва се върна в столицата след посещение в пострадалия от наводнения щат Сао Пауло и нареди на незабавни действия на силите за сигурност срещу безредиците. Ситуацията изглежда овладяна, въпреки че много демонстранти останаха в района на сградите на властта в бразилската столица.

До 31 януари в Бразилия е въведена федерална интервенция, като държавата поема командването на силите за сигурност от местните власти. Губернаторът на федералния окръг Бразилия Ибанеш Роша беше отстранен от поста с решение на Върховния съд беше отстранен от поста, след като е пренебрегнал призивите на властите за прилагане на плана за сигурност в началото на щурма.

Бившият бразилски президент Жаир Болсонаро отхвърли обвиненията, че е подбудил атаката на негови привърженици, като осъди нахлуването и разграбването на обществени сгради, но защити правото на мирни протести на своите сънародници.

"Бразилската демокрация ще надделее над насилието и екстремизма", заяви върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел. Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола заяви, че е "дълбоко обезпокоена" и застава на страната на "всички легитимни и демократично избрани институции в Бразилия. Американският президент Джо Байдън определи атаките като в "възмутителни".

Източник: БНР