"Хамас" публикува видео с израелски заложници

"Хамас" публикува видео с израелски заложници

Американският президент Джо Байдън заяви по повод 100 дни от началото на войната в Близкия изток, че Съединените щати продължават да работят за връщането на пленниците.

Съдбата на много израелски заложници вече е  неизвестна, заяви говорител на въоръженото крило на "Хамас". В първото си изявление от седмици Абу Убайда каза, че много от заложниците "може да са били убити" и хвърли вината за тяхната съдба върху Израел. Смята се, че групировката държи 132 заложници.

Говорителят добави, че всякакви разговори преди спиране на израелската офанзива са невъзможни. В публикувано от Хамас видео трима заложници искат от правителството да настъплението и да ги върне у дома.

От своя страна израелските сили за отбрана оповестиха аудиозаписи, в които палестински цивилни в Газа критикуват "Хамас" и се обявяват за отстраняването от власт на групировката.

Израел заяви, че от взетите около 240 заложници от "Хамас" в Газа понастоящем са останали 132, като 25 са загинали в плен.

От Тел Авив обявиха, че очакваният ефект от войната върху държавните финанси е 150 милиарда шекела или над 40 милиарда долара, при положение че фазата на интензивни бойни действия приключи през първото тримесечие на годината.

Източник: БНР


Дата: 15.01.2024