"Хамас" освободи още две заложнички - възрастни израелки

"Хамас" освободи още две заложнички - възрастни израелки

Снощи 85-годишната Йохевед Лифшиц и Нурит Купър, на 79 години, бяха докарани от ивицата Газа в Египет през граничния пункт "Рафах". На кадри, показани по египетски телевизии, се вижда как възрастните израелки биват откарани с линейки.

Първоначално движението "Хамас" обяви, че е освободило вчера две жени. Решението е било взето по хуманитарни причини с посредничеството на Египет и Катар.

Международният комитет на Червения кръст (МКЧК) потвърди, че е съдействал за това израелките да бъдат пуснати. В публикация в социалната мрежа "Екс" МКЧК подчерта своята "роля на неутрален посредник" и изрази готовност да помогне за освобождаването на останалите заложници, държани от "Хамас" в ивицата Газа.

Впоследствие освобождаването на двете жени бе потвърдено от израелските власти. По техни данни "Хамас" продължава да държи повече от 220 заложници.

Израел благодари на Египет за посредническата му роля по случая.

Двете възрастни израелки живеят в кибуца Нир Оз, близо до ивицата Газа, и са били похитени при атаката, предприета от "Хамас" на 7 октомври, заедно със своите съпрузи. Техните мъже - 83-годишният Одед Лифшиц и Амирам Купър, на 84 години - остават в плен.

Около една четвърт от 400-те жители на Нир Оз са били убити или отвлечени при нападението, извършено от "Хамас".

В петък палестинското ислямистко движение освободи от плен две американски гражданки - Джудит Тай Раанан, на 59 години, и 17-годишната й дъщеря Натали, живеещи в района на Чикаго.

Източник: БТА

 


Дата: 24.10.2023