Гърция поиска помощ от чужбина за справяне с пожарите

Гърция поиска помощ от чужбина за справяне с пожарите

118 пожара бяха регистрирани в Гърция през последните 24 часа. Продължава борбата с пламъците на остров Евия (Евбея), и регионите в Пелопонес - Илия и Месиния.

Пожарът на острова е извън контрол, съобщават огнеборците там. Пламъците достигат до 20 метра и температурите са непоносими, казват местни жители, които бързо напускат района. Бият камбаните на църквите, за да предупредят хората да напуснат района, предава кореспондентът на БНР.

В крайбрежното градче Ровиeс на острова 90 жители и летовници се наложи да бъдат спасявани от плажа с лодки и ферибот, тъй като огънят стигнал чак до морския бряг.

Пожарникари, доброволци и армейски части участват в гасенето на огнената стихия, достигнала опасна близост до Древна Олимпия. Спасиха от унищожаване археологическия музей. Пожарникарите се борят да спрат огъня да изпепелите родното място на Олимпийските игри, както и намиращата се наблизо сграда на Международната Олимпийска Академия.

Мащабни пожари има също в област Илия и Месиния.

На Пелопонес, в региона Илия, бяха разпратени съобщения на мобилните телефони от номер 112 за належаща евакуация.

Наложи се и евакуация в района Месиния, отново на Пелопонес. Борбата с огнената стихия продължава, а основното огнище на пожара е в селото Диаволици.

Гърция поиска помощ от европейските страни за справяне с огнената стихия. Няколко държави изпратиха пожарникари и хеликоптери. Днес отново в страната се очакват екстремни температури.

В северната част на Гърция огнищата са под контрол след повече от едно денонощие гасене по въздуха.

Днес е девети пореден ден с температури, които се очаква да достигнат 45 градуса. Опасност от пожари има в цялата страна, предупреждават гръцките власти, които забраниха влизане в горски райони.

Премиерът Мицотакис определи ситуацията като "кошмар" и разпореди: "основен приоритет е да се спаси живота на хората".

Източник: БНР