Гърция гони 12 руски дипломати

Гърция гони 12 руски дипломати

„Гръцките власти обявиха 12 членове на дипломатическата и консулската мисия на Руската федерация, акредитирани в Гърция, за персона нон грата“, посочи в изявление външното министерство в Атина.

В резултат на координирани действия на различни страни над 200 руски дипломатически представители получиха нареждания да напуснат в срок от 48 часа по-рано тази седмица.

В понеделник Германия обяви 40 експулсирания, Франция – 35. Във вторник ги последваха Италия, Испания, Словения, като и самият ЕС обяви за „персона нон грата група руски представители, работещи с институциите му.

Атина не посочи причината, поради която гони руски дипломати, но обясни, че това се прави в съответствие с Виенските конвенции от 1961 и 1965 г.

Гръцкото външно министерство съобщи, че посланикът на Русия е информиран за решението, но не посочи срок, в който дипломатите трябва да напуснат страната.

Макар да е традиционен съюзник на Русия и да споделя православието, Гърция недвусмислено осъди руската инвазия.

Атина изпрати на Киев хуманитарна и военна помощ, а президентът на Украйна е поканен да говори пред гръцкия парламента в четвъртък. Освен това Гърция обвини Русия, че е убила членове на гръцката общност, която живее в района на Мариупол от XVIII век.

Източник: БНР