Гърция е сред първите 5 държави в ЕС, които са с одобрен план за възстановяване

Гърция е сред първите 5 държави в ЕС, които са с одобрен план за възстановяване


Гърция е сред първите пет държави в Европейския съюз, чиито национални планове за възстановяване бяха одобрени от Европейската комисия. Председателят Урсула фон дер Лайен посети днес Атина, за да съобщи лично добрата новина на гръцкия премиер Кириякос Мицотакис, предаде БНТ.

Плановете за развитие на Гърция, Португалия и Испания бяха първите одобрени от Еврокомисията и Урсула фон дер Лайен започна своя тур в ЕС с Лисабон, Мадрид и Атина. Трите държави, които силно зависят от туризма, бяха сред най-пострадалите от пандемията. Евросредствата към тях може да потекат още през юли, след одобрението и от страна на държавите-членки. Финансирането идва от безпрецедентния фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро. Първият транш от 20 милиарда вече беше осигурен чрез емитирането на общи еврооблигации.

"Нашата програма за възстановяване е несравнима по своите мащаби и амбиции. Тя е изключителен отговор на една безпрецедентна криза. Ще променим бъдещето на нашия континент за десетилетия напред. Вие описвате това в гръцкия план за развитие. Ще цифровизираме нашите икономики, както никога до сега, ще превърнем европейската зелена сделка в реалност и ще направим нашите общества по-силни и по-устойчиви", заяви Урсула фон дер Лайен - председател на Европейската комисия.

Гърция ще получи 30,5 милиарда евро - 17,8 милиарда в директни безвъзмездни средства и 12,7 милиарда в заеми. Гръцката икономика се сви с над 8 процента по време на пандемията.

България, заедно с още три държави, все още не е внесла в Брюксел националния си план за възстановяване след корона кризата.


Дата: 18.06.2021