Голяма избирателна активност на изборите във Франция

Голяма избирателна активност на изборите във Франция

Двайсетте дни предизборна кампания не бяха достатъчни, за да се обърне тенденцията, наблюдавана на изборите за Европейски парламент на 9 юни. Основният ефект от предсрочните парламентарни избори, обявени изненадващо от френския президент Еманюел Макрон, беше да се затвърдят позициите на трите блока, които доминират на националната политическа сцена и в бъдещото Национално събрание: "Национален сбор" и неговите десни съюзници, съюзът на левицата под името "Нов народен фронт" и президентската коалиция, водена от партия "Ренесанс", пише в. "Монд"

Първият тур на парламентарните избори доведе до нова вълна на подкрепа за партия "Национален сбор", дори по-силна от тази на европейските избори, и до съкрушително поражение за Еманюел Макрон. Партията на Жордан Бардела се намира в силна позиция преди втория тур на 7 юли, отбелязва френският в. "Еко".

След силното си представяне на европейските избори "Национален сбор" затвърди отличната си динамика. Според сондажа на френския Институт за изследване на общественото мнение партията заема първо място в национален мащаб с 34 на сто от гласовете. Според същия институт този резултат може да ѝ позволи да спечели между 240 и 270 места в Националното събрание след седмица. С други думи, обикновено мнозинство. На второ място се нарежда левият "Нов народен фронт", който се получава с 29,1 на сто от гласовете. В същото време президентското мнозинство регистрира рязък спад в сравнение с 2022 г., с едва 21,2 процента от гласовете. Слаб резултат, който официално бележи края на доминацията на Макрон в парламента. "Републиканците", от своя страна, получават едва 10 на сто от гласовете.

"Задава се битка между Бардела и Меланшон", е водещото заглавие на първа страница в днешния брой на в. "Фигаро". То визира водещите фигури в лагерите на крайната десница и крайната левица, които ще се борят за парламентарно мнозинство на балотажа след седмица. Разпускането на парламента и увеличаването на избирателната активност се оказаха в полза на редиците на Марин Льо Пен, председателка на парламентарната група и историческа лидерка на "Национален сбор", и Жан-Люк Меланшон, лидер на крайнолявата партия "Непокорна Франция" – част от "Нов народен фронт". Очертаващият се дуел между тях не оставя много място на президентския лагер и на дясноцентристката партия "Републиканците", пише френското дясноцентристко издание.

Когато историците погледнат назад към разпускането на парламента, те ще кажат само една дума: катастрофа! Тя не би могла да бъде по-голяма. Еманюел Макрон имаше всичко или почти всичко: Елисейския дворец и три години пред себе си; мнозинство, макар и относително, но все пак мнозинство; партия в добро състояние; малка, но изненадващо солидна електорална база; накърнен личен имидж, но безспорен авторитет. Той загуби всичко, освен Елисейския дворец. Искаше да обедини центристкия блок, да раздели левицата и да изолира "Национален сбор": всичките му сметки се оказаха погрешни, се казва в редакционна статия на "Фигаро".

В. "Монд" поставя акцент върху "историческия избор", пред който е изправен Макрон – как да действа лагерът му на втория тур в случай на тристранни балотажи с участие на неговата коалиция, на левия "Нов народен фронт" и на партия "Национален сбор". Според центристкото издание "републиканският фронт", при който дясноцентристите и лявоцентристите се обединяват в подобни ситуации срещу крайната десница, е мъртъв. Партия "Републиканците" не отправи снощи традиционния си призив да се гласува на балотажа срещу формацията на Льо Пен и Бардела.

След три седмици бърза и объркана кампания първият тур на парламентарните избори показва, че в най-добрия случай долната камара ще бъде разделена на три неуправляеми блока, а в най-лошия – безпрецедентно абсолютно мнозинство за "Национален сбор", пише левият в. "Либерасион". Разтърсени от шока на разпускането, 65,8 процента от избирателите се явиха пред урните вчера според данните на "Ипсос", което е рекордна избирателна активност на парламентарни избори от 1997 г. насам, допълва изданието.

Друго изключително явление освен избирателната активност е очакваният голям брой "триъгълни надпревари, в които трима кандидати се класират за втория тур в даден едномандатен район. Според "Ипсос" това може да засегне между 285 и 315 избирателни района. Това число се дължи на много високата избирателна активност в цяла Франция. За да се класира за втория тур, кандидатът трябва да получи брой гласове, равняващ се на 12,5 процента от регистрираните гласоподаватели.

Анализатори посочват, че изходът от втория тур и това дали "Национален сбор" ще има мнозинство, до голяма степен ще зависи от това дали класиралите се на трето място кандидати от макронисткия и левия блок ще се откажат в полза на класиралите се на второ място техни опоненти от центъра и левицата, за да имат те по-голям шанс да победят съперниците си от крайната десница.

Източник: БТА