Германия се опитва да потуши спора със САЩ за „Северен поток-2“

Германия се опитва да потуши спора със САЩ за „Северен поток-2“

Германското правителство се опитва да потуши спора със САЩ за съдбата на газопровода „Северен поток-2“. Решението какво ще стане с него ще бъде взето до няколко седмици, обяви външният министър Хайко Маас по време на посещението на американския си колега Блинкън в Берлин.

Решението ще бъде обявено най-късно през август, посочи Хайко Маас на съвместна пресконференция с Антъни Блинкън в Берлин.

През юли се очаква германският канцлер Ангела Меркел да посети Белия дом и съдбата на „Северен поток-2“ ще е централна тема на разговорите ѝ с президента Байдън. През август пък Конгресът на САЩ отново ще се занимае с евентуални санкции. Търси се решение, което да е приемливо и за американската страна.

Блинкън заяви, че правителството на САЩ продължава да смята планирания газопровод през Балтийско море, който ще доставя повече руски газ за Западна Европа, за заплаха за енергийните доставки в Европа.

По материали на БНР

Според него съществува опасност Русия да използва газопровода като политическо оръжие срещу Украйна.

Блинкън настоя, че САЩ ще искат „много конкретни и строги“ мерки, които да гарантират, че това няма да се случи. Той заяви, че когато новата американска администрация е встъпила в длъжност, 90% от газопровода вече е бил изграден.

Сега САЩ се опитват да сведат до минимум риска за Украйна, посочи още той.

На съвместна пресконференция Маас и Блинкън подчертаха желанието си да си сътрудничат по глобални въпроси - като конфликтите в Беларус, Украйна и Либия. САЩ смятат да продължат да защитават демокрацията и правата на човека „у дома и по света“, казва Блинкън.

„Германия е „най-близкият приятел и партньор в това отношение - на правителствено и икономическо равнище“, каза той. Армиите на двете страни също така стоят „рамо до рамо по целия свят“.

По време на посещението си в Берлин държавният секретар на САЩ ще вземе участие и във втората международна конференция за Либия, чийто домакин е германското правителство.

И по този въпрос Блинкън и Маас наблегнаха на общата политическа линия. Маас призова за изтегляне на всички чуждестранни наемници от северноафриканската страна, в която се води гражданска война, а Блинкън го подкрепи. Той заяви, че вижда в това единствения път към една „суверенна и свободна“ държава, свободна от чужда намеса.


Дата: 23.06.2021