"Газпром" спря доставките на руски газ за Нидерландия

"Газпром" спря доставките на руски газ за Нидерландия

"Газпром" напълно спря газовите доставки за "ГазТера" заради неплащане в рубли", обяви руският газов гигант в изявление.

Москва иска клиенти от "неприятелски страни", включително членките на ЕС, да плащат за доставяния газ в рубли – метод на плащане, която заобикаля западните финансови санкции срещу централната банка заради конфликта в Украйна.

"Газпром" посочи, че към 30 май не е получила плащания за доставения газ на Нидерландия през април въпреки информирането на "ГазТера" че плащането за газ от 1 април трябва да е в рубли.

"ГазТера", която частично е собственост на нидерландската държава, съобщи в понеделник, че очаква спиране на газа, тъй като е решила да не спази едностранните изисквания на "Газпром" за плащанията", тъй като те нарушават санкциите на ЕС.

Спирането на доставките означава, че Нидерландия няма да получи 2 милиарда кубически метра газ от днес до октомври, съобщи "ГазТера" и добави, че ще купува газ от другаде.

Нидерландия е поредната европейска страна със спрени доставки на руски газ, през април това стана с България и Полша, а през май и с Финландия.

Нидерландия разчита на Русия за около 15% от доставките на газ, които са към 6 милиарда кубически метра годишно, сочат данни на правителството.

Източник: БНР


Дата: 31.05.2022