"Газпром": 62% от газа в европейските хранилища е изтеглен

"Газпром": 62% от газа в европейските хранилища е изтеглен

"По данни на Gas Infrastructure Europe, към 15 януари обемът на активния газ в европейските подземни хранилища е с 25% (15,6 млрд. куб. м) по-малко от миналогодишния. Вече са изтеглени 62,6% от количествата газ, нагнетени през летния период", заяви компанията в официалния си канал в Telegram.

Уточнява се, че обемът на активния газ в европейските хранилища към 15 януари е бил 46,9 млрд. куб. м, което е с 1,091 млрд. куб. м под историческите минимални стойности към тази дата.

"Газпром" също така заяви, че не е резервирал никакъв капацитет за изпомпване на газ за Европа през газопровода "Ямал-Европа" за месец февруари, подчертавайки рязкото намаляване на руския износ за региона през тази година.

Руският газов гигант каза, че досега през януари тръбопроводният износ на руски газ е спаднал с 41% спрямо миналата година, подчертавайки въздействието на реверсивното подаване на природен газ през "газопровода Ямал-Европа" в посока от Германия към Полша, който обикновено пренася руски газ на запад.

"Газпром" не е резервирал капацитет за транзит на газ за износ за февруари и през други два пропускателни пункта в Украйна, въпреки че за следващия месец беше резервиран капацитет  за руски газ в размер на около 11,14 млн. кубическа метра на ден през Велке Капусани

Въпреки информацията за силно намалени доставки на руски природен газ за Европа, фючърсите на нидерландския газов хъб TTF се понижават рзко към края на търговията в понеделник с над 14% към 74 евро за мегаватчас.

Източник: БНР


Дата: 18.01.2022