Г-7 ще обяви още санкции срещу Русия и дългосрочни ангажименти към Украйна

Г-7 ще обяви още санкции срещу Русия и дългосрочни ангажименти към Украйна

Групата на седемте водещи икономики, известна като Г-7, ще се ангажира с нов пакет от координирани действия, насочени към увеличаване на натиска върху Русия във връзка с нейната война в Украйна, докато се финализират плановете си за ограничаване на цената на руския петрол.

Според неназованите официални американски представители Г-7 все още работи по точен механизъм за прилагане на таван на цените на руския петрол, като се очаква утре (след края на срещата на Групата на седемте) да бъдат предприеме координирани стъпки за повишаване на натиска върху Русия.

Лидерите на Г-7 също така ще поемат "безпрецедентен, дългосрочен ангажимент за предоставяне на Украйна на финансова, хуманитарна, военна и дипломатическа подкрепа, колкото е необходимо“, включително навременното предоставяне на модерни оръжия, посочват още от Белия дом.

Според Белия дом САЩ ще "изпълняват значителни ангажименти, включително санкции срещу стотици физически и юридически лица" и ще въведат мита върху "стотици руски продукти на стойност милиарди долари (за 2,3 млрд. долара)". Новите санкции ще бъдат насочени към руското военно производство и вериги на доставки, както и към лицата, отговорни за нарушения на правата на човека, включително военни престъпления, спекулатори и нелегитимни власти.

Преди началото на днешното заседание на лидерите на най-големите икономики в света в Бавария ротационният председател - германският канцлер Олаф Шолц, заяви:

"Вземаме тежки решения и ще помогнем на Украйна с всичко възможно, но същевременно ще избегнем конфликт между Русия и НАТО. Сега е важно да бъдем твърди и да отговаряме на нуждите на времената, в които живеем".

Украинският президент Володимир Зеленски се присъедини към разговорите чрез видеовръзка и поиска системи за противовъздушна отбрана, помощ за износа на зърно, още санкции срещу Русия и помощ във възстановяването на страна.

Украинският президент поиска системи за противовъздушна отбрана, повече санкции срещу Русия и гаранции за сигурност, докато се обръщаше към лидерите на срещата на върха на Г-7, казаха европейски служител, цитирани от Ройтерс.

Той каза на лидерите на Групата на седемте водещи индустриално развити държави, че неговата страна се нуждае от повече въоръжение, за да може руската военна инвазия да приключи до края на годината и преди да настъпи зимата.

Зеленски също така се възползва от възможността да обсъди с лидерите на Г-7 ситуацията с износа на украинско зърно на фона на нарастващите опасения от покачващите се цени. Освен това той поиска и помощ за възстановяването на неговата страна.

Източник: БНР

Дата: 27.06.2022