Фон дер Лайен и Макрон обсъждат в Пекин конфликта в Украйна

Фон дер Лайен и Макрон обсъждат в Пекин конфликта в Украйна

Президентът Макрон се очаква да призове китайското ръководство "да се въздържа от военна подкрепа за Москва". Непосредствено преди визитата той разговаря с американския президент Джо Байдън, като двамата очакват от Пекин да съдейства за бързо прекратяване на войната в Украйна и установяване на траен мир.

Утре Еманюел Макрон ще се срещне на "четири очи" с китайския президент Си Цзинпин, а след това в разговорите ще се присъедини Урсула фон дер Лайен за по-убедително представяне на "единния европейски глас". Фон дер Лайен изтъкна, че китайската позиция за руските действия в Украйна ще бъде определяща за по-нататъшните отношения между Брюксел и Пекин.

Сред основните цели на визитата на френския президент в Китай е активизирането на икономическите отношения след пандемията от Covid-19. Той ще бъде придружаван от представители на френския бизнес от области като производство на вино, авиация и козметика. Франция е най-големият европейски инвеститор в Китай по брой на компаниите, но относителният ѝ пазарен дял през 2022 година е по-нисък от този през предходната.

Източник: БНР