Фатих Бирол: Европа трябва да се подготви за спиране на доставките на руски газ

Фатих Бирол: Европа трябва да се подготви за спиране на доставките на руски газ

Фатих Бирол заявява, че руското решение за намаляване на доставките от газ за европейските страни през последната седмица може би е прелюдия към по-нататъшни прекъсвания като Москва се опитва да използва този ход като инструмент за извличане на ползи от войната в Украйна.

„Европа трябва да е готова, ако руският газ бъде напълно отрязан“, заявява Бирол. Той допълва, че колкото повече наближава зимата, толкова по-ясни стават намеренията на руснаците и казва, че с ограниченията се цели да се попречи на Европа да запълни газовите си хранилищата и да се засили руската позиция през зимните месеци.

Международната агенция по енергетика, която се финансира основно от членове на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, бе една от първите официални  организации миналата  година, които обвиниха публично Кремъл в манипулация на доставките на газ за Европа преди нахлуването на Русия в Украйна.

Фатих Бирол изтъква, че спешните мерки, взети от европейските държави тази седмица за намаляване на потреблението на газ, като връщане в експлоатация на стари ТЕЦ-ове на въглища са оправдани като се има предвид размера на кризата и независимо от опасенията за увеличаване на въглеродните емисии.

Ръководителят на агенцията обаче предупреждава, че предприетите досега стъпки от европейските правителства едва ли ще бъдат достатъчни, ако руският износ на газ бъде прекъснат напълно. Според него европейските държави трябва опитат да отложат спирането на ядрените си енергийни съоръжения, предвидени за затваряне, стига да бъдат спазени условията за безопасност.

Източник: БНР


Дата: 23.06.2022