Ескалация: Водни оръдия и сълзотворен газ на границата между Полша и Беларус

Ескалация: Водни оръдия и сълзотворен газ на границата между Полша и Беларус

Ескалация в обстановката на границата между Полша и Беларус. Полските сили за сигурност използваха водно оръдие и сълзотворен газ, след като мигранти ги замеряха с камъни.  До стълкновенията се стигна, след като мигрантите преместиха лагера си на граничен пункт. Президентите на Беларус и Русия провеждат телефонни разговори със западни лидери.

Поне три водни оръдия са разположени на затворения граничен пункт Брузги-Кузница. Полската страна съобщи за трима ранени от силите за сигурност, след като мигранти са хвърляли камъни. Един полицай е в болница, вероятно с фрактура на черепа. Опитите да се разруши оградата са наложили използване на сълзотворен газ. Беларус съобщава за ранен мигрант.

Варшава обмисля да задейства чл. 4 от Северноатлантическия договор. Той предвижда консултации между страните, "когато по мнение на някоя от тях е възникнала заплаха за териториалната цялост, политическата независимост или сигурността на която и да е от тях."

Литва и Латвия, които имат проблеми по границите, обмислят същия вариант. Генералният секретар Йенс Столтенберг подчерта, че НАТО стои зад трите страни.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко ще проведе втори телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел в опит за разрешаване на кризата.

Западът обвинява Беларус, че организира кризата, с помощта на Русия, за да дестабилизира Евросъюза. Двете страни отричат това.

Източник: БНТ


Дата: 17.11.2021