ЕС се опитва да предотврати безконтролна миграционна вълна от Афганистан

ЕС се опитва да предотврати безконтролна миграционна вълна от Афганистан

Страните членки на Европейския съюз са решени да предотвратят безконтролна миграционна вълна от Афганистан.

Това гласи проект на съвместна декларация на министрите на външните работи на 27-те, които ще заседават утре в Брюксел. Текстът е цитиран от "Ройтерс".

Европейските правителства искат да избегнат повторение на хаотичния наплив от мигранти от 2015 година, който предизвика раздори между отделни страни членки и възход на популистките крайнодесни партии.

Целта на утрешното заседание е еврочленките да се ангажират с координирани действия по отношение на очакваната бежанска вълна от Афганистан, която според ООН може да включва и половин милион души до края на годината.

"Европейският съюз трябва да увеличи финансовата подкрепа за съседните на Афганистан страни, за да могат бежанците на тяхна територия да получават адекватна помощ докато са в техния регион", се казва още в проекта на декларация на вътрешните министри.

Турция вече няколко пъти предупреди Европейския съюз, че този път няма да може да понесе цялото бреме на една мигрантска вълна.

Министрите на правосъдието и на вътрешните работи на ЕС ще обсъдят общ отговор на миграцията от Афганистан на свикания днес извънреден Съвет на ЕС съвет на ЕС.

Съветът идва след среща на постоянните представители на ЕС миналата седмица, на която те дискутираха последния развой на събитията в страната, в т.ч. миграцията и сигурността, както и сътрудничеството в тази насока със съседни на Афганистан страни.

Според изтекла вчера чернова на обща позиция на министрите, те ще се противопоставят на безконтролната миграция от там, както и ще настояват за щателна проверка на евакуираните вече от страната и приети в различни страни членки на ЕС мигранти.

Върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че Общността ще подпомогне финансово съседните на Афганистан страни за приемане на бежанци. От Европейската комисия потвърдиха, че ще направят това от предвидената за страната хуманитарна помощ, но отказаха да назоват конкретни суми за тази цел.

По-рано председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен съобщи, че хуманитарната помощ на ЕС, която е над 50 млн. евро за страната, ще бъде увеличена на над 200 млн. 

Източник: БНР

Дата: 30.08.2021