ЕС е в състояние да замени за кратко време половината от вноса на руски газ, заяви президентът на енергийната компания "Анжи"

ЕС е в състояние да замени за кратко време половината от вноса на руски газ, заяви президентът на енергийната компания "Анжи"

"Останалата част в много кратко време се очаква да бъде компенсирана от намаляване на потреблението, особено в промишления сектор", изтъкна Кламадьо.

ЕС е под натиск да наложи ембарго на руския газ след кървавите убийства, извършени от руската армия в северния украински град Буча. Така възниква въпросът за потенциалното отражение от тази мярка за икономиката на ЕС. Преди войната в Украйна европейците внасяха 40 процента от своя газ от Русия.

Според президента на френския гигант в природния газ основното усилие при отказа от останалата половина от руския газ ще бъде в индустриалния сектор, който представлява 25 процента от потреблението на газ.

При такъв сценарий Кламадьо очаква много силно отражение върху европейската икономика не в близките месеци, а идната зима. "Няма да има отражение в непосредствен план. Навлизаме в сезон, когато получаваме повече газ, отколкото консумираме, така че той се складира. Днес въпросът е да успеем да възстановим запасите ни, за да прекараме идната зима с възможно най-малко отражение", поясни той.

Засега хипотезата за ембарго на ЕС върху руския газ още не е на масата, заяви вчера италианският премиер Марио Драги. Европейската комисия предложи да се забранят руските въглища. В същото време председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заплаши, че рано или късно ще бъдат необходими мерки срещу петрола и дори срещу газа. Германия, която е особено зависима от руския газ, посочи, че не може да се лиши от тези доставки в краткосрочен план. През следващите часове се очаква нов, пети пакет от европейски санкции, отбелязва "Фигаро".

Източник: БТА