Египет подписа рамкови споразумения за съоръжения за зелен водород и амоняк за 83 мрлд. долара по време на КОП27

Египет подписа рамкови споразумения за съоръжения за зелен водород и амоняк за 83 мрлд. долара по време на КОП27

Общият капацитет на производствените мощности е 7.6 милиона тона амоняк и 2.7 милиона тона водород годишно. Споразуменията бяха обявени по време на Конференцията на Организацията на обединените нации за климата (КОП27), която се провежда в египетския курорт Шарм ел Шейх от 6 до 18 ноември. 

Подписаните документи обаче все още не са окончателни споразумения, с които страните поемат определени задължения. Компаниите ще извършат допълнителни проучвания, преди да вземат крайни инвестиционни решения в следващите месеци. Ако бъдат осъществени, деветте проекта ще донесат инвестиции в размер на общо 83 милиарда долара. 

Сред фирмите, заявили готовност да се включат в плановете на Египет да се превърне в център на производство на зелен водород и амоняк ,са британската “Глоублек” (Globeleq), саудитската “Алфанар”, австралийската “Фортеск фючър индъстрис” (Fortescue Future Industries), норвежката “Скатек” (Scatec).

Египет има за цел да стане ключов играч на глобалния пазар на зелен водород. Редица компании вече извършват проучвания за осъществимост на проекти за производството му в северноафриканската страна. Най-големият проект е меморандум за разбирателство с датския гигант “Мерск” (Maersk) за съоръжение на стойност 15 милиарда долара.

Източник: БТА


Дата: 17.11.2022