Египет отмени ковид ограниченията за благотворителните трапези на открито по време на Рамазана

Египет отмени ковид ограниченията за благотворителните трапези на открито по време на Рамазана

Благотворителни трапези се организират по улиците на всички египетски градове и села, за да осигурят безплатни храна и напитки за бедните за вечерята след залез слънце, когато приключва дневният пост. През 2020 г. беше решено те да не се провеждат, за да се ограничи разпространението на коронавируса. 

Говорителят на правителството на Египет Надер Саад обяви, че Висшият комитет за справяне на пандемията, председателстван от премиера Мостафа Мадбули, отменя редица други противоепидемични мерки за джамиите. По време на Рамазана, който започва на 2 април, молитвените домове ще имат право да отворят допълнителните зали за събития и да провеждат следобедни (Аср) и масови вечерни молитви (Тарауи).  Нощната молитва (Тахаджуд) и уединението на мюсюлманите в джамиите остава забранено. 

Комитетът е решил още, че магазините, ресторантите и кафенетата могат да работят до 02 ч. през нощта. Сватбите и празненствата в затворени помещения се разрешават от началото на април при спазване на противоепидемични мерки. 

Изпълняващият длъжността министър на здравеопазването и населението Халед Абдел Гафар потвърди, че броят на свързаните с КОВИД-19 смъртни случаи намалява. След спад на хоспитализациите броят на изолационните болници е намален от седемнадесет на седем.

Източник: БТА


Дата: 28.03.2022