Държави и международни организации ще се срещнат днес в Париж, за да координират помощта и да преценят как да помогнат на ранените в Газа

Държави и международни организации ще се срещнат днес в Париж, за да координират помощта и да преценят как да помогнат на ранените в Газа

Франция предложи подкрепа на Израел след смъртоносната атака на ислямистите от палестинската групировка "Хамас" на 7 октомври, но ответните въздушни удари на израелските сили предизвикаха силно безпокойство, тъй като броят на жертвите сред цивилното население достигна невиждани размери. Хиляди жители на палестинския анклав са убити, ранени или принудени да напуснат домовете си.

"За никого не е тайна, че днес достъпът до продукти от първа необходимост, лекарства, вода и т.н., в Газа е затруднен... Затова целта е да се работи с всички участници, а също и с Израел..., за да се осигури по-добър достъп", заяви пред журналисти преди конференцията представител на френския президент. 

В срещата ще участва министър-председателят на Палестинската автономия, но не и представител на Израел. Френски официални представители заявиха, че Израел е информиран за развитието на ситуацията. 

В конференцията ще участват заинтересовани страни от региона като Египет, Йордания и страните от Персийския залив, както и западните сили и членовете на Г-20 с изключение на Русия. Международни институции и неправителствени организации, действащи на територията на Газа, като "Лекари без граници", също се очаква да вземат участие.

Малко държавни глави, правителствени ръководители или външни министри обаче ще присъстват, а неправителствените организации критикуват факта, че на конференцията няма да се окаже по-голям натиск за прекратяване на огъня.

"Това ще бъде упражнение по повтаряне на позициите на страните, като ще се каже това, което всяка държава е дала или ще даде, че цивилните трябва да бъдат защитени и да се спазва международното хуманитарно право", каза европейски дипломат.

Френските официални лица се надяват, че това ще положи основите на бърз международен отговор, когато се постигне реална пауза в сраженията.

Ще бъдат положени известни усилия за мобилизиране на финансови ресурси, като няколко сектора ще бъдат определени за спешна подкрепа въз основа на оценките на ООН за 1,1 милиарда долара непосредствени нужди и отварянето на хуманитарни пропусквателни пунктове в Газа, който да бъдат стриктно наблюдавани. 

В дневния ред на срещата ще бъде възстановяването на доставките на вода, гориво и електроенергия, като същевременно се гарантират процеси на отчетност, за да се подсигури, че помощта не е била пренасочена към "Хамас". Ще бъде обсъдено и създаването на морски коридор, за да се използват морските пътища за изпращане на хуманитарна помощ в Газа, и ще се види как корабите могат да се използват се използват за подпомагане на евакуацията на ранените. 

По време на разговорите ще бъде направена оценка на перспективите за създаване на полеви болници, въпреки че според дипломати Египет не е склонен да приеме множество болници на своя територия, а създаването им в Газа изглежда трудно без установяването на хуманитарна пауза или прекратяване на огъня.

Източник: БТА