Двама журналисти и още петима души бяха убити при удари в района на ливанско-израелската граница

Двама журналисти и още петима души бяха убити при удари в района на ливанско-израелската граница

По нейни данни случаят е от района на град Тир Харфа, на около 1,5 километра от израелската граница.

Ливанската телевизия "Ал Маядин", за която работели убитите репортери, заяви, че нападението е извършено от Израел и че то е било умишлено насочено срещу журналистите, защото медията е пропалестинска и подкрепя регионалните военни съюзи на Иран.

Ливанският премиер Наджиб Микати също обвини Израел и заяви, че ударът представлява израелски опит за заглушаване на медиите.

Израелската армия към момента не е отговорила на запитванията за коментар, отбелязва Ройтерс.

При втори израелски удар по късно през деня по автомобил на около 11 километра от границата и близо до ливанския град Тир загинаха още четирима души, съобщи държавната агенция. Тя не предостави повече подробности.

Между Израел и подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение "Хизбула" избухнаха боеве след нападението срещу еврейската държава, извършено на 7 октомври от съюзническата на "Хизбула" палестинска групировка "Хамас".

Изострянето на обстановката по ливанско-израелската граница предизвика опасения на Запад, че войната в Близкия изток може да се разрасне и в нея да бъдат въвлечени САЩ и Иран, отбелязва Ройтерс.

Това е най-големият пограничен конфликт между Израел и "Хизбула" от войната в Ливан през 2006 г. и дотук е струвал живота на над 70 бойци на шиитското движение, на 13 ливански мирни граждани, седем израелски военнослужещи и трима израелски цивилни.

Източник: БТА


Дата: 22.11.2023