Докладчик на ООН поиска разследване за нападения срещу шиитите в Афганистан

Докладчик на ООН поиска разследване за нападения срещу шиитите в Афганистан

"Тези нападения изглеждат систематични и имат белези на умишлено водена политика. Те носят признаци на международни престъпления и трябва да бъдат предмет на задълбочено разследване", обяви Ричард Бенет в своя първи доклад пред Съвета на ООН по правата на човека.

Шиитската общност, която е в основната си част е от хазарейския етнос, представлява между 10 и 20% от четиридесет-милионното афганистанско население и е систематично преследвана от години в преобладаващо сунитската страна.

"Те са жертви на атаки от години, преследвани от бойци на "Ел-К" (Ислямска държава-Хорасан) - местното подразделение на "Ислямска държава" ", съобщи Бенет.

Ричард Бенет беше назначен на този пост преди около година от Съвета на ООН по правата на човека, близо два месеца след поемането на властта в Афганистан от талибаните. Мандатът му се очаква да бъде подновен на 6 или 7 октомври.

"Хазарейските и шиитски общности са едни от най-преследваните групи. Техни представители са систематично задържани, измъчвани и дори екзекутирани. Те са насилствено изселвани, подлагани на дискриминационно данъчно облагане и маргинализирани по други начини", каза още Бенет.

Сигурността в Афганистан се е подобрила сериозно след взимането на властта от талибаните и изтеглянето на американската армия след двадесет години изтощителна война срещу тяхното военно присъствие. Въпреки това нападенията са чести, основно извършвани от "Ел-К", чиято основна мишена са малцинствата в страната - шиити, суфи и сикхи. Според групировката шиитското течение в исляма се счита за ерес.

По време на изнасянето на доклада си Бенет подчерта и "изоставянето на правата на жените и младите момичета, репресиите срещу опозицията и критиците на властта, потискането на правото на свободно изразяване" като фактори, които водят страната "по пътя на авторитаризма".

"Няма друга държава, в която жените и младите момичета да са изчезвали от всички сфери на обществения живот толкова бързо", коментира докладчикът.

След като благодари на афганистанските власти за посещението си през май, Ричард Бенет напомни за техния ангажимент към международните споразумения, в които страната участва и изказа надежда за продължаване на диалога и скорошна нова визита.

В свой коментар по доклада, Илзе Брандс Кехрис, помощник-генерален секретар на ООН по правата на човека, заяви, че около 850 000 момичета са напуснали училище, което ги поставя в риск от женитба в ранна възраст и сексуална експлоатация, предаде Ройтерс. Повечето средни училища за жени са затворени откакто талибаните поеха властта в Афганистан през август 2021 г. въпреки обещанията от март тази година, че отварянето им предстои.

Талибанските власти заявяват, че училищата ще бъдат отворени, когато се състави план за тяхната работа според ислямския закон.

Брандс Кехрис също така повдигна въпроса за достъпа на жени до адвокатска защита в случаите на сексуално насилие. Според нея "жените в Афганистан няма къде да отидат в търсене на справедливост и обезщетения".

Източник: БТА


Дата: 13.09.2022