Доклад за климата: Каква е причината за интензивните пожари и необичайно високите температури?

Доклад за климата: Каква е причината за интензивните пожари и необичайно високите температури?

Унищожителното въздействие на човечеството върху климата е безспорен факт, казват учените в ключовия доклад.Той е първото научно изследване на климатичните промени от 2013-та година насам.Изготвен е от междуправителствения панел за изменения на климата към ООН.

"Безспорно е, че човешките дейности предизвикват промени в климата и правят екстремното време по-често и по-ясно изразено. Докладът показва, че климатичните промени влияят върху всеки район от нашата планета. И накрая, той обяснява, че за ограничаване на глобалното затопляне ще е необходимо силно, бързо, устойчиво намаляване на емисиите на въглероден диоксид и други парникови газове", каза председателят на Панела по климатични промени Хьо Сънг Лий.

Авторите на доклада твърдят, че е възможно морското равнище да се покачи с два метра до края на столетието. Това е в резултат на затоплянето на океаните и то

пенето на ледовете.

Освен това докладът установява, че:

Температура на повърхността на Земята между 2011-2020-та е с малко над градус по-висока от периода 1850-та - 1900-та година.

Последните пет години са най-горещите от 1850-та година насам.

Темпът на покачване на морското равнище се е увеличил почти три пъти в сравнение с периода 1901-ва -1971-ва година.

"Почти сигурно" е, че екстремните горещини са станали по-чести и по-интензивни, докато студените явления са станали по-редки и по-слаби.

Ако обединим сили, можем да предотвратим климатична катастрофа, докладът показва, че няма време за забавяне и извинения, обобщава генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Следващата ключова международна среща за климата е през ноември в Глазгоу.

Източник: БНТ