Дмитрий Муратов: Голяма част от руснаците са против войната, но мнозина не искат да видят истината

Дмитрий Муратов: Голяма част от руснаците са против войната, но мнозина не искат да видят истината

Във видеовръзка с подкомисията за човешки права в Европейския парламент, Муратов обясни единството на руския елит така:

„Предполагам, че циментирането на елита е преди всичко заради това, че вече няма къде да иде. Ще му се наложи да живее тук, а тук вечно ще управлява един президент. Затова да му се противопостави е страшно и неизгодно“.

Като най-опасен момент той определи „съвсем реалната заплаха от ядрена война“. Той се обоснова с думите на Путин, че отговорът на Съединените щати може да е такъв, какъвто те не са преживявали в историята си:

„Това, разбира се, изглежда като кошмар, но аз не изключвам възможността в определен момент у тях да възникне изкушението да натиснат червеното копче“.

Муратов каза, че вчера е разговарял по въпроса с последния съветски президент Михаил Горбачов, който категорично отхвърля тази възможност. Той обаче припомни, че тази възможност се обсъжда много години и по контролираните от държавата медии все повече се говори за локален ядрен конфликт.

Според Муратов голяма част от народа е против войната, но има и такава, която не иска да види истината. „Не може през цялото време да се казва „Видях по телевизията“. Ами кликнете в интернет, следете нас или телевизия „Дожд“ и тогава ще имате пълната картина“, каза Муратов:

„Не е нужен такъв народен инфантилизъм. Смятам, че до голяма степен и отговорността е на тези хора, които не искат да знаят нещо. Помните ли как беше в „Алиса в страната на чудесата“: „Аз съм под масата и сега вече няма накъде“, в смисъл да раста. Струва ми се, че трябва да се подадеш над тази маса и да пораснеш“.

Източник: БНР