Девет жертви на над 100 лавини в Австрия

Девет жертви на над 100 лавини в Австрия

Полицията обяви, че един от инцидентите е отнел живота на група шведски скиори, които са излезли извън пистите с планински водач в района на Ишгъл, близо до швейцарската граница. Водачът и четирима души от групата са били пометени, като само един от тях е оцелял. Той успява да се обади за помощ и е откаран с хеликоптер.

Мъж на 60 години и 61-годишната му съпруга са били погълнати от лавина, докато са карали ски край село Ауфах. В събота австриец на 58 години загина в Ширмн край Инсбрук при падане на лавина, която рани още четирима души.

В популярния западен регион Форарлберг загина опитен скиор на 43 години, след като през уикенда в Австрия паднаха изключителни количества сняг. Петима любители на зимните спортове бяха затрупани от снеговалеж в големия курорт Зьолден, но всички бяха спасени.

"През последните три дни се случиха над 100 инцидента, свързани с лавини, при които се наложиха 70 интервенции", заявиха днес регионалните власти на Тирол, като нарекоха ситуацията "безпрецедентна" и предупредиха, че предстоят още такива ситуации.

Източник: БНТ