Бързи коридори на летище „Хийтроу“ за ваксинирани пътници

Бързи коридори на летище „Хийтроу“ за ваксинирани пътници

Две от най-големите авиолинии в света - „Бритиш еъруейз“ и „Върджин Атлантик“ - започват пилотна програма за „бързи коридори“ на летище „Хийтроу“ за напълно ваксинирани пътници. Това става след поредните призиви към британските власти да бъдат освобождавани от карантина  пътниците, пристигащи от страни с нисък риск, които са в „жълтия списък“, сред тях е и България.

Ходът на авиолиниите идва, след като премиерът Борис Джонсън обяви, че почти всички ограничения ще бъдат вдигнати на 19 юли. Очаква се днес или утре министърът на транспорта Грант Шапс да информира за промените за пътуванията в чужбина и да огласи премахването на правилото за 10-дневно карантиниране на пристигащите с две дози ваксина от държави от „жълтия списък“.

Повечето популярни туристически дестинации за британците са именно в страни от този списък. В същото време обаче случаите на заразявания в страната продължават да нарастват и здравни експерти изтъкнаха, че няма ваксина, която да е 100 процента ефективна.

Пилотната програма, която ще започне този уикенд, ще даде възможност на пътници от Атина, Лос Анджелис, Монтего Бей и Ню Йорк да ползват „бърз коридор“, като покажат доказателство за пълно ваксиниране. Целта е да се дадат допълнителни гаранции на правителството, че авиолиниите и летищата могат да проверяват статута на гражданите за ваксините преди границата, което ще намали бремето на имиграционните служители. Ще бъдат приемани апликациите на британското национално здравеопазване, CDC карти, дигиталните сертификати на Съединените щати и дигиталните Covid сертификати на ЕС.   

Източник: БНР