Бърнабич към Петков: Ще имате пълно съдействие - на правителството на Сърбия и моето лично

Бърнабич към Петков: Ще имате пълно съдействие - на правителството на Сърбия и моето лично

Сръбският премиер Ана Бърнабич приветства премиера Кирил Петков, като го нарече "нашият приятел". Тя честити избирането му за министър-председател и му пожела много щастие и късмет.

"Както вече ви казах на нашата среща, вие ще имате пълно съдействие на правителството на Република Сърбия и моето лично, особено докато съм на тази позиция, да работим съвместно да направим отношенията между България и Сърбия, както политически, така и икономически да стават още по-силни и по-добри. Нашето сътрудничество е отлично, но вярвам, че може да стане още по-добро, особено когато говорим за търговия и икономика", каза Бърнабич.

Заяви още, че ще работят заедно и благодари, че Сърбия е сред първите страни, в които Петков е направил посещение, откакто е министър-председател. А това е първо посещение на премиер на България от 2013 г.

С посещението си Петков е показал посветеност към решаване на всички открити въпроси, за да може Западните Балкани да имат ясна европейска перспектива.

Бърнабич благодари на България за подкрепата в процеса на европейската интеграция на Сърбия. Сръбският премиер помоли за подкрепа за откриване на нова преговорна глава, която се отнася до икономика и конкурентноспособност. Сърбия иска да отвори тази глава по време на европредседателството на Франция.

Бърнабич заяви още, че са приключили частта на коридор 10 до границата с България и за тях е приоритет модернизиране на ж.п. линията до границата. Приоритетни са и много проекти за енергийна инфраструктура и газова свързаност.

По отношение на българското малцинство в Сърбия е договорено да се решат спешните проблеми. Бърнабич заяви, че се надява да продължи интензивното сътрудничество за усилване на икономическите и политически отношения между Сърбия и България.

"Ние сме съмишленици по всички теми, които ни обединяват - първата е, че за регионите е важно да има максимална свързаност, да може икономическото развитие да върви паралелно", заяви от своя страна българският премиер Кирил Петков.

Енергийната свързаност между двете страни, особено газовата, ще бъде огромен приоритет, а гръцката връзка през България ще даде възможност и на Сърбия да получава течен и азерски газ.

Има голям потенциал да бъде направен единен пазар за търговия на газ, между България, Сърбия, РСМ и Гърция, заяви още Петков.

Отсечката от магистралата между Ниш и Димитровград става основен приоритет за страната ни. Обсъдени са и допълнителни пътни връзки между двете страни.

Планирани са срещи между министри от двете страни, като основната задача е да се премахне локалната корупция, а електронното правителство да е сред основните приоритети.

Говорено и за общи туристически пътеки, за да се обединят туристическите предлагания в България и Сърбия, евентуални връзки Белград-Бургас, Белград-Варна.

Трябва да бъдат обединени обемите на потребление на газ от целия район, за да можем задно да преговаряме за по-добри цени

Обсъден е капацитетът за изграждане на общи мощности, включително потенциални коинвестиции в ядрената сфера.

Деескалацията на напрежението в Украйна трябва да стане чрез дипломация, категорични са двамата премиери.

Българският премиер вече се срещна с президента на Сърбия Александър Вучич. В програмата на Кирил Петков е предвидена среща и с председателя на Народната скупщина Ивица Дачич.

В разговорите основни теми са европейската интеграция на Сърбия и Западните Балкани, двустранните отношения, енергийното сътрудничество, инфраструктурата и икономическите въпроси от общ интерес.

Източник: БНТ