Близо 1000 бойци от "Азовстал" напуснаха завода

Близо 1000 бойци от "Азовстал" напуснаха завода

959 украински бойци от металургичния комбинат в Мариупол са били отведени в територии под руски контрол от началото на тази седмица, обяви Москва. Украйна призова за размяна на пленници, но съдбата на защитниците на "Азовстал" остава неясна.

Според проруския сепаратистки лидер Пушилин командващите украинската отбрана още са в комбината. Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини украинския президент в "лъжи и дезинформация", усвоени от специалисти на САЩ и НАТО, както посочи - заради твърдения, че предаването на украинските бойци в "Азовстал" е спасителна операция по инициатива на Украйна.

Близо 700 украински бойци са се предали в Мариупол през последните 24 часа, съобщи Москва. По-рано Киев нареди на целия гарнизон в "Азовстал" да спре съпротивата. Русия съобщи, че 50 ранени са настанени в болница, а останалите са откарани в новооткрит затвор в територии под контрола на проруските сепаратисти.

Кремъл обяви, че президентът Владимир Путин лично е гарантирал хуманно отношение на предалите се, но други руски представители се обявиха срещу всякаква размяна. Чуха се и призиви на руски политици за екзекуция. Русия твърди, че няма предварително споразумение за размяна на защитниците на "Азовстал". Много от тях са от полка Азов - украинска част, определяна от Москва като нацистко формирование.

Обществената телевизия на Нидерландия засне реакции на киевчани за събитията в Мариупол. Превземането на Мариупол дава на Русия сухопътна връзка с Крим и пълен контрол на Азовско море. Битката за града, продължила почти три месеца, се превърна в най-смъртоносната в Европа след войните в Чечения и на Балканите през 90-те години на миналия век.

Според ТАСС руска комисия ще разпитва предалите се защитници на Мариупол като част от разследване, формулирано за "престъпленията на украинския режим".

21-годишен пленен руски танкист пледира "виновен" за убийството на цивилен в първи знаков процес за военни престъпления, който започна в Киев.

Източник: БНТ


Дата: 19.05.2022